Theresa Vangsøe har skrevet kogebogen “Ægte glutenfri“. Bogen indeholde opskrifter på alt det traditionelle bagværk, som theboller, croissanter og pitabrød – men det hele er 100% glutenfrit.

Hvorfor besluttede du at lave en kogebog om 100% glutenfri bagværk?
“If you don´t see the book you want on the shelf, write it.” Jeg læste dette citat for noget tid siden, og da slog det mig. Jeg kunne ikke finde den kogebog, som jeg ville have, en kogebog med bagværk, jeg kunne tåle, uden gluten, helt uden gluten, som gav godt bagværk. Luftige kager, lette teboller og store grove brød med lufthuller i.
Først tænkte jeg, at det ikke var muligt, for hvorfor ville der ellers ikke være nogle bøger, som havde de her opskrifter? Men jeg begyndte at bage, bage på den ene måde, på en helt anden måde og bagte indtil det lykkedes. For jeg ville simpelthen ikke tro på, at det var umuligt. Jeg ville kunne spise en croissant igen, få en doughnut og en thebolle. Som hverken var hårde som sten eller smagte af glutenfrit mel. Så derfor begyndte jeg. Og derfor blev jeg ved, indtil jeg havde det resultat, som jeg ønskede.

Hvordan arbejdede du med bogen – hvordan er din process?
Jeg brugte 1,5-2 måneder på at skrive opskrifter og afprøve. Jeg havde sparret op og arbejdede i denne periode kun 10 timer om ugen fordelt på to dage. De dage jeg skrev kogebog så min hverdag sådan ud: Jeg skrev, aftenen inden, min plan for den kommende dag ned. Hvilke brød og kager, der skulle bages/afprøves, forslag til opskrifter, og hvad jeg skulle have af ingredienser. Jeg stod tidligt op og gik ned og handlede alt, der stod på min seddel. Kom hjem, tog forklæde på, tændte for ovnen og gik i gang. Oftest bagte jeg 6-8 forskellige ting på en dag. Planen ændrede sig altid i løbet af dagen, i forhold til hvad der lykkedes, hvad der ikke gjorde, og hvis jeg lige pludselig kom i tanke om noget nyt. Da alle opskrifter var skrevet og afprøvet, bagte jeg en hel dag, så meget jeg kunne nå, og dagen efter tog jeg billeder af det hele. Jeg havde hele køkkenbordet og spisebordet fyldt op med brød, der stod til hævning, plader med boller, der ventede på at komme i ovnen og kager, der kølede ned. Gulvet foran vinduerne var fyldte med fliser til billedtagning, viskestykker, skærebrætter, knive og skåle. Da alle opskrifter var skrevet, afprøvet og der var taget de billeder, jeg skulle bruge, satte jeg mig ved computeren og samlede alle mine opskrifter, som stod nedskrevet på hundredevis af små lapper papir og skrev dem ind på computeren. Satte det hele op, skrev fremgangsmåde og en lille tekst til hver opskrift. Sorterede og redigerede billeder. Det var en rigtig god afslutning på hele processen. Og næste gang er jeg sikker på, at jeg vil gøre det samme igen. Gøre det hele i ét hug, have tid og energi til at gøre det færdigt.

Hvad håber du, læserne får ud af at læse bogen og lave mad efter opskrifterne?
Denne bog manglede jeg, da jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne tåle gluten. Både helt i starten, hvor jeg troede, at jeg skulle leve af gulerødder resten af livet, men også senere hen, hvor jeg havde overskud til at prøve, men hvor det aldrig lykkedes. Jeg håber, at læserne vil få håb og tro på, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre at bage godt glutenfrit bagværk. Rigtig godt endda. Det er så lang tid siden, jeg spiste gluten, at jeg ikke kan huske, hvordan tingene skal smage. Det er på den ene side heldigt, for jeg har intet at savne, men det har også betydet, at jeg har haft alt mit bagværk igennem mange mennesker, som skulle godkende. Mine forældre, søskende, min bedste veninde Katrine og hendes familie, bedsteforældre, og hvem der ellers ville. Jeg håber, at læserne bliver lige så glade for at tage et brød ud af ovnen, skære en skive og se de kæmpe lufthuller, som man aldrig troede, man kunne igen. Og spise det og kunne byde af det, hvad enten folk spiser gluten eller ikke. Hvorvidt man kan huske, hvordan det “rigtige” skal smage, eller ikke kan, så bliver man ikke skuffet.

Hvilke kogebogsforfattere holder du selv af? 
Jamie Oliver er den kogebogsforfatter, jeg holder allermest af. Det er hans kogebøger, jeg oftes bruger, og dem jeg har flest af. Jeg samler nogle gange en stak af hans kogebøger, sætter mig på gulvet og bladre og kigger igennem. Enten for at blive inspireret til mine egne opskrifter, til hvad jeg skal lave til aftensmad eller bare for at få nye idéer. Jeg elsker stemningen i hans bøger, billederne, teksten, og man bliver aldrig træt af at lave hans mad.

Hvilken opskrift vil du især anbefale vores læsere at prøve, når de får fat i bogen?
Blåbærbrødet på side 35 er et af de brød, jeg er gladest for og mest stolt over at have lavet. Er det kage, er hindbærsnitterne på side 91 og kringlen med marcipanfyld på side 131 mine yndlingskager. Alle tre er lette og enkle at lave.

gultenfri

Du kan bestille bogen her: https://turbine.dk/produkt/aegte-glutenfrit/