Stine Dreyer er mor til Hannah Dreyer. Og sammen har de stiftet Forbundet For Fimser og skrevet ”Pruttebogen – leksikon over fimser,” der tager sine læsere med hele vejen fra anstrengelsesprutten til æggehørmeren. Men selv om det er fis og ballade, så giver det også god mening at slippe fantasien løs sammen, forklarer Stine Dreyer.

Hvorfor er prutter sjove?

“Prutter er sjove af mange grunde: For det første er de usynlige, men de interagerer med deres omgivelser; får dem til at reagerer – enten på lyden eller lugten. Fordi lyden og lugten netop kommer fra noget så “forbudt” som numsen, er det sjovt. For det andet er man ikke altid herre over prutterne. De lader sig ikke betvinge – de kommer, når de kommer, færdig arbejde!
For det tredje kan prutter mange ting, selvom de kun består af gas og luft. De kan gøre dig flov, få dig til at grine, få dig til at kaste op eller bare holde dig for næsen. Prutter er seje!”

Turbine1

Hannahs yndlingsprut er stinky. Det er den fordi, den får folk til at kaste op og så grine af det samtidig.
Stines yndlingsprut er helt klart glædesprutten (som er en del af grineprutten). For der er da ikke noget så dejligt, som at have det skønt og så samtidig lade en vind passere, så befriende og herligt!

Hannah er ret fåmælt, når det kommer til at forklare, hvordan det er at skrive en bog med sin mor. Hun siger, at det er FANTASTISK. Man hygger sig sammen imens, man finder på! Hvad kan være bedre?! Og så slår Hannah fast, at hun er den bedste til at finde på de skøre ting, hvilket Stine giver hende ret i.

Men hvordan er det at skrive en bog sammen med sin datter? For moren er det en helt anden sag at svare: ”Jeg er meget benovet over, at Hannah har arvet noget af min fantasi. Børne-fantasi er i det hele taget herligt – så umiddelbar og rendyrket i sin essens. At se sin datter lade fantasien få frit løb er SÅ skønt. Væk er presset fra skolen, alle kravene om læring og udvikling. I stedet er LEG i sin reneste form.
Jeg ønsker, mere end noget andet, at mine døtre skal have lov til at lege i deres barndom. For leg er ikke noget, vi får særlig meget lov til i det danske samfund. I stedet går det utroligt meget på præstation. Leg og præstation er hinandens modsætninger. Leg fremelsker livsgnisten og kærligheden til livet og næsten,” forklarer Stine Dreyer.

Stine og Hannah har tilbragt mange sjove timer sammen, da de skulle finde på navne og beskrivelser til de 23 forskellige prutter, der er kommet med i leksikonet. Og der er blevet delt mange sjove og pinlige historier fra situationer, hvor prutterne er sluppet ud i virkeligheden.

Alle prutterne er blevet illustreret af illustratoren Maria Buchmann, der på forunderlig vis har formået at give hver prut sit unikke udtryk, der også kalder smilet frem.