INTERVIEW: Pia Konstantin Berg har skrevet børneromanen “Fodspor i sne” om Olivia, der har angst og ikke vil i skole. Angst hos børn er et vigtigt emne, og i bogen kan du eller dit barn læse og forstå sig selv eller andre, der tumler med angst. “Fodspor i sne” udkommer d. 7. marts 2018.
Hvordan fik du idéen til “Fodspor i sne”?
Da jeg var barn, havde jeg tit ondt i maven, fordi jeg bekymrede mig alt for meget. Når det var helt slemt, begyndte jeg at ryste, fik kvalme og græd helt uhæmmet, og jeg kunne ikke forklare hvorfor. Derfor forsøgte jeg at skjule, hvordan jeg havde det. Da min niece mange år senere fik angst, gik det op for mig, at det også var angstanfald, jeg oplevede som barn. Dengang var angst bare ikke noget, man talte om. Jeg kunne genkende mange af min nieces følelser, og derfor fik jeg lyst til at skriver en børneroman om angst inspireret af hendes og min egen historie.
Hvorfor har du valgt at tage fat i et så vigtigt et emne som angst blandt børn og unge?
Jeg synes, der mangler viden og information om angst hos børn – både konkret vejledning til, hvordan man tackler angsten, men også om hvordan angst føles. Statistikkerne viser, at der i gennemsnit er to børn i hver skoleklasse, som lider af angst i så alvorlig grad, at det påvirker deres hverdag, og de får sjældent den hjælp, de har brug for. For nogle år siden var jeg med til at stifte Foreningen for børn med angst for at sætte mere fokus på emnet, og jeg fornemmede, at der mangler litteratur og undervisningsmateriale på området. Så det var meget nærliggende for mig at tage fat i lige præcis det emne.
Hvad håber du, læserne får ud af at læse bogen?
Jeg har de seneste år mødt alt for mange børn med angst, som føler sig ensomme og misforståede af venner, forældre og lærere. Jeg håber, de børn kan spejle sig i Olivias historie og se, at de ikke er alene med deres følelser. Samtidig håber jeg også, at bogen kan bruges i undervisningen for at give kammeraterne og lærerne en bedre forståelse for, hvad angst er. Måske kan bogen også hjælpe børnene til helt generelt at sætte ord på de tanker og følelser, som er svære at tackle.
Hvilke konsekvenser vil det få for et barn med angst, hvis det ikke bliver set, som Olivia i bogen bliver set af sin morfar?
Det kan have rigtig store konsekvenser for børnene, hvis deres angst ikke bliver set og anerkendt i tide. Hvis man som voksen ikke har nogen anelse om, hvad angst er, kan det være let at tro, at et barn med angst bare er overpylret og skal presses til at tage sig sammen. Men det kan gøre angsten meget værre at presse for voldsomt på. Olivias morfar forstår, at den bedste måde at bekæmpe angsten på er ved at tage små skridt og hele tiden lade Olivia selv vurdere, hvad hun kan klare. På den måde føler hun sig tryg og tør langsomt udfordre angsten mere og mere.
Hvilke forfattere er du mest inspireret af?
Nogle af de bøger, som har gjort allerstørst indtryk på mig, har børn i centrum. “Mio, min Mio” af Astrid Lindgren var den første bog, som gav mig gåsehud på den helt rigtige måde. Senere var det “I et spejl, i en gåde” af Jostein Gaarder, og som voksen er jeg blevet hårdt ramt af “The Boy In the Striped Pyjamas” af John Boyne og ikke mindst “Extremely Loud & Incredibly” Close af Jonathan Safran Foer. Jeg blev nødt til at melde mig fuldstændig ud af verden, da jeg læste den, og selvom det er en del år siden, kan jeg få tårer i øjnene bare af at kigge på bogen i reolen. Men den forfatter, som har gjort allerstørst indtryk på mig, er Tove Ditlevsen. Jeg var fuldstændig besat af hendes digte og romaner, da jeg var teenager, og jeg synes, hun om nogen har formået at sætte ord på, hvor forvirrende det kan være at vokse op og finde sin plads i verden.
Fra d. 7. marts kan du købe “Fodspor i sne” her: https://turbine.dk/produkt/fodspor-i-sne/
Bogen udkommer d. 7. marts 2018.
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022