For et par år siden trådte forfatter Jørn Tranekjær Andresen ind på Det Kgl. Bibliotek på Aarhus Universitet med en række forskellige søgeord i hånden. Han var på jagt efter en spændende historie, der måske kunne inspirere ham til et nyt bogprojekt. Her et par år senere er han aktuel med Udyret. Logbog om en massemorder. En true crime-historie, der i den grad dokumenterer, at mennesker kan være grusomme.
Det Kgl. Bibliotek i Aarhus rummer et stort arkiv med danske aviser helt tilbage fra 1800-tallet og frem til i dag i digitaliseret og søgevenlig form. Og Jørn Tranekjær Andresen satte sig til tasterne med sine søgeord foran sig: ”Jeg søgte bredt på blandt andet opdagelsesrejsende, eventyrer, gullashbaron og mord og faldt over en avisforside fra december 1934 med overskriften ”Den uhyggeligste forbryder i moderne dansk kriminalhistorie. Uden tegn på anger tilstod Carl Wagner i går fire mord”. En historie, som – trods det – var gået totalt i glemmebogen,” forklarer forfatteren, der havde fået sin nysgerrighed vakt. ”Men det var først, da jeg fik fat i retsdokumenterne fra sagen, suppleret af en fængselsrapport fra en tidligere tugthusdom for grov voldtægt og læste de utallige avisartikler om Wagners misgerninger, at jeg besluttede mig for at skrive historien. De fatale menneskelige svigt og Wagners ubegribelige nedsmeltning, som materialet afslørede, var både skræmmende og fængslende.”
Carl Wagner er en af de mest forhærdede forbrydere i dansk kriminalhistorie. I 1930’erne begik han en serie uhyggelige forbrydelser i Nordsjælland, hvor han boede sammen med sin mor og søstre. Faren døde relativt tidligt. Jørn Tranekjær Andresen har læst alt, hvad han kunne finde om Carl Wagner og har skrevet det sammen til en true crime-roman, der afdækker et kuldsejlet liv præget af brutal hensynsløshed. Og spørgsmålet melder sig: Kan det blive for meget af det onde at læse om virkelige forbrydelser?
”Jeg valgte fra begyndelsen at holde Wagners forbrydelser ude i en armslængde og beskrive omstændigheder og forløb så nøgternt som muligt. Dels af respekt for ofrene. Virkelige mennesker med familie og venner blev rent faktisk skændet og myrdet dengang. Dels for at jeg overhovedet kunne holde ud at være i hans stadig mere forstyrrede og hensynsløse univers,” fortæller forfatteren, der stykke for stykke fik tegnet et billede af en forbryder, der ikke angrede. Det eneste, Carl Wagner lærte fra sine seks år i tugthus for grov voldtægt, var at skjule sine spor bedre.
Men hvordan kunne det gå så galt? Var Carl Wagner et ondt menneske? Eller et offer for de omstændigheder, han måtte vokse op under?
”Både og vil jeg sige. Efter anholdelsen nåede en samtidig kredslæge frem til, at Wagner måtte være psykopat. Han så et menneske uden evne til indlevelse og skyldfølelse foran sig. Et menneske, der var styret af sine drifter uden tanke for ofre, familie, kæreste og konsekvenser. Meget tyder dog på, at katastrofen kunne være undgået eller begrænset, hvis ikke Wagners mor – og senere igen politiet – lukkede øjnene og lod ham fortsætte uhindret, mens han udviklede sig til en livsfarlig og ustoppelig tikkende bombe,” fortæller Jørn Tranekjær Andresen, der har svært ved at forstå, hvordan Carl Wagner kunne slippe af sted med det dobbeltliv, han førte. ”Min research afdækkede langsomt en række menneskelige misforhold og manglende valg. Der var så mange ting, handlinger og forhold, som slet ikke gik op. Blandt andet den nærmest ubegribelige serie af løgne, tyverier, voldtægter og koldblodige mord fra Carl Wagners side i tiden op til hans anholdelse, mens han samtidig lagde bryllupsplaner sammen med sin fuldstændigt intetanende svenske kæreste.”
Med udgivelsen af Udyret skriver Jørn Tranekjær Andresen sig ind i den populære genre, true crime, der for tiden hitter både som podcast, tv-serier og bøger. Det er, som om der er noget ekstra fascinerende ved forbrydelser, der er begået i virkelighedens verden. Jørn Tranekjær Andresen har et bud på, hvorfor true crime-fortællinger er så populære: ”Kriminalromaner har længe haft et kæmpepublikum. Dybest set handler det vel om, at vi har en drøm om, at alle forbrydelser opklares, og forbryderen får sin straf. At den verden, vi lever i, i sidste ende er retfærdig, tryg og velordnet trods alt.
True crime tilføjer en ekstra dimension til dette univers. Gyset ved det ubegribelige: At virkeligheden ofte overhaler fantasien. Genren rummer en skræmmende reminder om, hvad vi mennesker rent faktisk er i stand til at gøre ved hinanden uden, at der sidder en dreven krimiforfatter ved tasterne.”
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022