Illustrator – og nu også forfatter – Line Malling Schmidt står bag billedbogen “Far, må jeg få et kæledyr?” Kara vil gerne have et kæledyr, for det har alle hendes venner. Line Malling Schmidt præsenterer en hel parade af vidunderlige kæledyr – fra papegøjen, der har lært at bande til den bløde hamster.
“Jeg håber først og fremmest, at læserne bliver underholdt af teksten og ikke mindst af de mange farverige illustrationer og karakterer. Jeg håber også, at bogen vil åbne op for samtaler mellem børn og voksne omkring forskellige kæledyr, og at der også følger et ansvar med, hvis man får sig et,” fortæller Line Malling Schmidt og fortsætter:
“Jeg har altid gerne villet have et kæledyr og fik da også flere marsvin som barn, som jeg virkelig elskede. De kom både med på sommerferie og ud at sejle. Men selvom jeg havde marsvin, drømte jeg om at få et lidt større dyr, f.eks. en hund eller kat, som kunne gå frit i huset og haven, men jeg måtte nøjes med marsvin. Nu, hvor jeg er blevet voksen, har jeg dog selv valgt at få en sød kat, som også har sneget sig med ind i bogen (det er den hvide kat med mørk hale).”
I skoletiden var Line Malling Schmidts hæfter og noter fyldt med tegninger og skitser, og hun fik ofte at vide, at hun var god til at tegne. Hun holdt aldrig op med at tegne, og i “Far, må jeg få et kæledyr?” har hun udfordret sig selv ved også at skrive teksten. Og det har både været underholdende og udfordrende for den unge illustrator og debuterende forfatter.
“Det sjoveste har været at skulle finde på alle de forskellige karakterer og tilhørende kæledyr. Jeg har prøvet at favne bredt og prøvet at få så mange forskellige kæledyr med som muligt, så der både har været de ”normale” dyr – såsom hund og kat – men også de lidt mere anderledes som f.eks. den linedansende fugleedderkop.
Teksten har været det sværeste. Jeg er vant til at illustrere og føler mig hjemme i det felt, men det at skrive er først noget, jeg er begyndt på indenfor de sidste par år. Jeg har altid godt kunne lide at fortælle historier i form af billeder og illustrationer, hvor der oftest intet tekst har været, så det har været udenfor min komfortzone, at jeg pludselig begyndte at få noget tekst til mine illustrationer. Jeg går dog stadig meget op i, at mine illustrationer også godt kan ”læses” uden tekst, så børn også kan få glæde af at læse den helt selv.”
En billedbog består ofte af både illustrationer og tekst, der sammen danner en fortælling. Men hvad kommer egentlig først, når en illustrator laver en fortælling?
“Jeg begyndte at skitse idéer ned som det første. Jeg arbejder bedst i billeder, og hvis jeg har en form for historie i hovedet, får jeg tegnet den ned. Oftest starter jeg med at tegne idéer til, hvilke karakterer der er med, og på et eller andet tidspunkt begynder jeg at skrive teksten. Det kan være en ret flydende proces, hvor jeg går fra tegninger til tekst og går frem og tilbage mellem de to ting. De helt færdige illustrationer laver jeg dog først, når teksten er helt på plads, men meget af forarbejdet i form af skitser er lavet, inden teksten er på plads.”
Det er formentlig ikke sidste gang, der kommer en billedbog fra Line Malling Schmidts hånd. Derfor har vi spurgt hende, hvordan hun vil beskrive en god billedbog:
“For mig kommer illustrationerne som regel først, så en billedbog med en ”skæv” stil og spændende og sjove illustrationer er en god billedbog for mig. Det visuelle kommer i hvert fald i første række, hvis jeg kigger på en hylde med billedbøger, og så kan det desværre godt være, at jeg får valgt en god historie fra, hvis illustrationerne ikke fanger mig i første omgang. Og så synes jeg også, som tidligere nævnt, at det er vigtigt, at en billedbogs illustrationer kan fortælle en historie selv. Jeg elsker selv at kigge i billedbøger (og tegneserier) og finder ofte inspiration fra andre billedbøger og illustratorer, da jeg synes, det er spændende at se, hvilke tegneteknikker og greb de har brugt.”
Kommer der flere billedbøger fra din hånd?
“Det regner jeg med. Jeg har en del idéer til nye billedbøger og arbejder pt. på to af mine egne, som jeg er i gang med at skitsere og skrive lidt på. Til efteråret udkommer jeg også med en graphic novel, som efterhånden har været længe undervejs.”
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022