Lene Rode har i samarbejde med den tidligere rocker Torben C-Bohnhardt skrevet bogen “Ctrl+alt+delete”, der handler om Torbens liv og bruddet med den kriminelle fortid. Bogen udkommer d. 15. marts 2018.

Hvem kom på idéen til bogen?
Torben havde drømt om at skrive en bog om sit liv i flere år og efterlyste en forfatter i sit netværk. En fælles bekendt anbefalede mig, og så mødtes vi og blev enige om, at det troede vi godt, vi kunne finde ud af i fællesskab.
Selvom Torbens liv har været stik modsat mit, så er hans verden ikke fuldstændig fremmed for mig. Jeg skrev min hovedopgave på Journalisthøjskolen om bander i USA. Og senere har jeg skrevet artikler om blandt andet Ku Klux Klan og PTSD.

Hvad var det ved hans historie, der fangede dig?
Det, der fangede mig ved Torben og hans historie var, at jeg aldrig havde mødt et menneske, der har fået så mange tæsk og er blevet så skadet. Og alligevel har han fundet en urkraft i sig selv. Han har en selvopholdelsesdrift og et kæmpe drive for at hjælpe andre – og succes med det iøvrigt. Og så synes jeg, at han er helt enormt modig. Den historie ville jeg gerne fortælle.

Hvordan var din arbejdsproces omkring bogen?
Efter jeg havde lavet synopsis og disponering af indhold til bogen, bestod processen af skiftevis interviews og skrivning gennem cirka ni måneder. Store dele af bogen tog virkelig hårdt på Torben at fortælle om, så vi holdt vores interviewseancer relativt korte til cirka to timer. Det krævede, at jeg skulle stille nogle meget svære og ubehagelige spørgsmål, som jeg kunne se, gjorde ondt på ham. Det var virkelig barskt. Og vi snakkede meget om, at min opgave jo var at få den bedst mulige historie, men at det også var vigtigt, at han ikke gik i stykker på det. 

Var det svært at få Torben til at fortælle og åbne op?
Det har været Torbens drøm i flere år at lave den bog, så han var også meget indstillet på at give af sig selv og være 100% ærlig. Det tog selvfølgelig noget tid at opbygge den tillid, der skulle til for, at han kunne blotte sig fuldstændig. Den kom henad vejen. Men der var en del, han simpelthen havde fortrængt og ikke kunne huske. Der var det en stor hjælp at tale med mennesker fra hans fortid. Især hans søster var virkelig god til at fylde huller fra barndommen ud. Og så var der detaljer, der var så barske og ubehagelige, at det tog en del tid, før de kom ud. 

Hvorfor er det vigtigt at fortælle sådan en historie?
Torbens historie er vigtig, fordi han sætter ansigt på, hvordan vi som samfund taber forsømte børn på gulvet. Med hans barndom er det ret indlysende, hvorfor han blev draget af rockermiljøet, med alt hvad han troede det indebar af loyalitet og broderskab. Og ikke mindst fordi han sætter ansigt på, hvor svært det er at skabe sig en identitet som “hæderlig samfundsborger”, når man først har været helt ude over kanten. Vi vil så gerne lave exitprogrammer og trække de unge ud af bandekriminalitet – men vi glemmer at give dem et reelt alternativ, og i stedet taber vi dem igen og igen. Torben har gået vejen selv og skabt det alternativ. Det har vi brug for.

Hvordan havde du det med at høre om de “grimme” ting, som Torben trods alt har gjort?
Det er klart, at når man som Torben har været en del af det kriminelle miljø i næsten 20 år, så har man gjort nogle grimme ting, som kan være svære at sætte sig ind i. Men jeg kan ikke dømme andre ud fra mit udgangspunkt. Jeg er opvokset i en kernefamilie som overstimuleret akademikerbarn, så mit reaktionsmønster er grundlæggende fuldstændig anderledes. Torben og jeg har flere gange snakket om, hvordan jeg har en nærmest naiv tillid til, at verden er et godt sted, hvor mennesker grundlæggende vil mig det godt – for det har mine erfaringer lært mig. Torben har de stikmodsatte erfaringer, så han er langt mere på vagt. Selvfølgelig var det ikke rart at høre detaljerede beretninger om vold og stoffer. Til gengæld er det fascinerende at se og høre, hvordan han har lagt sit liv fuldstændig om. Han har jo truffet langt mere modige valg end jeg nogensinde kommer til.

 

Om forfatteren:
Lene Rode er uddannet journalist og har skrevet bogen “Ctrl+alt+delete” i samarbejde med den tidligere rocker Torben C-Bohnhardt. TURBINE forlaget udgiver også en anden bog fra Lene Rodes hånd, nemlig “Bikefit”, der udkommer 11. april 2018.

Ctrl - 3d

Du kan bestille bogen her: https://turbine.dk/produkt/ctrl-alt-del/