Julen står for døren, og rundt omkring i de danske hjem pyntes der op. Thea Rytter, der er forfatter til ”Strikket julepynt”, redaktør på det kreative magasin ”Maries ideer” og kvinden bag Instagramprofilen @vaskavullaknit svarer her på fem spørgsmål om julepynt hjemme hos hende.
Hvad siger vores julepynt om os?
Jeg tror, at alt, hvad vi omgiver os med frivilligt, siger noget om, hvem vi er som personer. Derfor ender julepynten ofte med at afspejle, hvem det er, der bor der. Nogen er til en enkel krans på døren og lidt levende lys, og hos andre går der fuld lametta og lysshow i den. Med det strikkede julepynt kan man netop selv bestemme. Jeg har allerede nu set mange fortolkninger af pynten fra bogen – nogen er gået den naturfarvede vej og andre strikker i pangfarver.
Hvordan pynter du selv op?
Jeg har tre små børn, og her er julepynten for børnene. Det vil sige, at der er en meget grim lyskæde med forskelligfarvede lys i vores entre, en snor med julekugler i alverdens farver i vinduet og nisser forskellige steder, som enten er arvet eller lavet af ungerne. Jeg kunne nok godt nøjes med en krans på bordet og så kalde det jul, men julestemningen kommer jo netop med børnenes begejstring, og de ville altså ikke klappe i hænderne, hvis jeg bare hang årets Georg Jensen-kugle op. Og egentlig er jeg også selv frygteligt til falds for alt, der er lidt kitsch, fordi det også er en måde at slippe kontrollen på og lade sig begejstre, og det tror jeg, vi er mange, der burde gøre noget mere – glimmer omgiver vi os generelt for lidt med. Så det passer mig fint, at jeg kan dække mig ind under mine børns tvivlsomme smag og skrue op for Tinka-sangen sammen med dem.
Hvorfor skal vi selv lave julepynt? Er det ikke noget, børn gør?
Jo, det er nemlig noget børn gør – børn er gode til at udtrykke sig kreativt og kan slet ikke lade være med at gribe saks og papir, hvis det ligger fremme, og det kan vi voksne jo lære noget af. Det er selvfølgelig årsagen til, at vi overhovedet skal strikke, sy, male, brodere, snitte eller hvad der nu giver mening for os – det er godt at komme fra hovedet og ned til hænderne. Når det kommer til julepynt, så giver det rigtig god mening at lave det selv, fordi det er en måde at sætte sit helt eget præg på det, der bliver hængt op, så det passer perfekt til dig. Men vigtigst af alt, så er julen jo fyldt med traditioner og minder, som vi allerede, når vi tager julekassen ned fra loftet eller op fra kælderen, kickstarter, så snart vi ser pynten ligge og stråle, og dermed giver hjemmelavet pynt god mening, for selvom det tager længere tid end at smutte ned i butikken og købe noget, så bliver det utrolig værdsat år efter år.
Hvor lang tid tager det at strikke en julekugle – kan man stadig nå det her halvvejs inde i december?
Uden tvivl – og netop fordi man jo strikker til julekassen, så sker der jo heller ikke noget ved, at man først kommer i gang i juledagene, for så kommer det jo bare op næste år. En erfaren strikker kan snildt strikke en julekugle eller en stjerne på en aften.
Hvad glæder du dig mest til i december?
Bare det, at det er december, gør noget ved ungernes humør. Særligt min ældste på 10 år burde være født nisse, og det kan man jo ikke andet end overgive sig til. I år er december naturligvis noget mere afdæmpet – ingen arrangementer med klippeklistre, æbleskiver og så videre uden for hjemmet, men så er der jo omvendt den tid, vi altid efterlyser at have i december. Og det er da også noget, jeg glæder mig over at have i år.
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022