”Vildmarks-Jon” baner sammen med kokken Kresten Kronborg vejen for gode og smagfulde oplevelser ved bålet. Med ”Bålkogebogen” leverer de 45 familievenlige opskrifter, der viser, at bålmad er mere end snobrød og ristede skumfiduser.

I 2017 tonede Jon Lindberg frem på skærmene rundt omkring i de danske stuer, da han deltog i – og vandt – den første sæson af DR-programmet ”Alene i vildmarken.” Den rolige nordjyde viste, hvordan man klarer sig i naturen under ekstreme forhold. Siden han kom hjem fra vildmarken, har han sagt farvel til livet som mekaniker og goddag til livet som oplevelsesaktør for helt almindelige danskere, der gerne vil med ud i naturen.

”Den største beslutning, jeg har taget, siden jeg kom hjem fra Vildmarken, har været at blive selvstændig inden for outdoorlivet,” fortæller Jon, der i dag driver Vildmarkcentret ved Saltum i Nordjylland, hvor han arrangerer ture ud i naturen for private og virksomheder. I bund og grund lever han i dag af at dele sin passion for udelivet med andre.

”Vi boede tæt på både skoven og vandet i Ålbæk, da jeg var barn. Jeg blev sluppet løs med en kniv og en fiskestang, og så var det bare ud på eventyr. Det var en del af hverdagen at færdes ude, og efterhånden lærte jeg mere og mere om, hvordan man klarer sig i naturen,” fortæller Jon.

Bål er naturligvis en stor og vigtig del af livet i naturen. Og flere og flere dansker etablerer bålsted i haven eller opsøger de bålpladser, der er anlagt rundt omkring. ”Men et bål er ikke bare et bål,” forklarer den tålmodige nordjyde, da han bliver spurgt om, hvor avanceret det kan være at lave et bål. ”Det er vigtigt at spørge sig selv, hvad man skal bruge bålet til? Skal jeg bruge bålets gløder eller røg? Har jeg brug for meget varme og ild? I Bålkogebogen fortæller jeg om de forskellige typer af bål, og hvad de med fordel kan bruges til.”

Sammen med outdoor-kokken Kresten Kronborg har Jon Lindberg udviklet 45 opskrifter på velsmagende og forskellige retter, der kan laves over bålet.

Jeg vil til hver en tid foretrække at sidde ved bålet sammen med vennerne, fremfor ved spisebordet inde i stuen. Bål samler os på en anden måde. Det er urkraften, der på en eller anden måde taler til os. Der findes jo ingen mennesker, der ikke kan fortabe sig i gløderne eller flammerne. Og når vi laver mad sammen ved bålet, har vi også en aktivitet sammen. Og det behøver ikke være så fint, for det handler bare om at være sammen,” fortæller Jon.

Da Jon deltog i ”Alene i vildmarken” kunne vi se ham spise fisk, fisk og mere fisk. Men hvor andre deltagere har givet udtryk for, at de blev trætte af fisk, så fungerede det fint for Jon. ”Jeg ville gerne bare leve af fisk, helt friskfanget af en selv,” griner han, inden han afslører, at en af hans egne favoritopskrifter i den nye bog er ørred på planke. ”Den er sgu sjov at lave, og så smager det bare super godt.”

At lave bål er ikke en ekstraordinær ting for Jon, og det har også været vigtigt for både ham og makkeren Kresten Kronborg, at alle retterne kan laves med ingredienser fra supermarkedet over et bål hjemme i haven. Det skal være tilgængeligt for alle at samles med venner og familie omkring bålet.

”Jeg laver bål sammen med mange forskellige mennesker. Det er ofte med ligesindede, der også gerne vil være ude. Kresten og jeg brænder fx for det samme og bruger hinanden, når vi laver oplevelser for andre. Det har været naturligt at lave bogen sammen. Kresten er god til at bruge naturens grønne dele og ved, hvad der smager godt. Jeg fisker og går på jagt og ved meget om kød. Det er bare skønt at sidde rundt om bålet sammen, men når du nu spørger, hvem jeg helst vil lave bål sammen med, så bliver svaret B. S. Christiansen. Det kunne immervæk være vildt!” griner Jon.