I år 2012 oprettede Thomas Erex bloggen ’Kærlighed & kikærter’. Thomas Erex er helt vild med kikærter, og i hans nye kogebog, der er opkaldt efter bloggen, skinner den kærlighed tydeligt igennem.

”Som plantespiser er man på en måde tvunget til at få et godt forhold til kikærter, for man får dem helt sikkert serveret i en eller anden form i mange sammenhænge. Hummus og falafler er efterhånden velkendte og populære blandt danskerne, så det ligger jo lige for at servere de retter til sådan en grøntgnasker. Heldigvis er jeg dog også kæmpestor fan af kikærter. Jeg foretrækker dem for det meste over alle andre bælgfrugter, og det har jeg gjort, så længe jeg kan huske. Så vi er gode, gamle venner,” fortæller Thomas Erex, der nu har sit navn på forsiden af tre kogebøger med plantebaserede opskrifter.
”Helt fra starten har jeg fundet inspiration i danske retter. Jeg vil gerne lave noget genkendeligt, så det ikke bliver alt for fremmed at spise grønnere. Men råvarer i sig selv kan også inspirere. Når jeg står med et begrænset udvalg af råvarer i mit køkken, bliver jeg inspireret af dem. Det er spændende at bruge sin kreativitet til at få nogle få ingredienser til at passe sammen og blive til en smagfuld ret. Derudover holder jeg øje med alt, hvad der rører sig på det plantebaserede felt. Både mine blogger-kolleger i Danmark og udenlandske kokke serverer masser af inspiration,” forklarer Thomas Erex.

Det plantebaserede køkken er blevet Thomas Erex’ levevej. I dag arbejder han som kampagnechef i organisationen Plantevækst, og han er desuden hyppig gæst i forskellige fjernsynsprogrammer, når der skal bruges en repræsentant for det veganske køkken.
”Det siger efterhånden næsten sig selv, at vi skal spise anderledes. At spise mere plantebaseret er godt for miljøet, klimaet, dyrene, os selv … ja, der er nærmest ikke det, det ikke er godt for. Det er selvfølgelig ikke nogen mirakelkur, men det er noget helt konkret og virkningsfuldt, som vi alle kan gøre for at skabe en lidt grønnere fremtid. Og så synes jeg jo også, at vi skal spise mere plantebaseret, fordi det er lækkert! Jeg er selv vokset op med meget traditionel, dansk mad. Kød med sovs og brunt med brunt. Det er virkelig tung kost. Når man begynder at spise grønnere, opdager man, hvor lækkert det er. Det gør virkelig en forskel for ens velbefindende,” mener Thomas Erex, der til stadighed er optaget af at udvikle nye grønne opskrifter. Fordi det er spændende og lækkert.

I den nye kogebog ”Kærlighed & kikærter – plantebaserede opskrifter med kikærter og aquafaba” indeholder alle retter kikærter i en eller anden form. Det er imponerende, hvor mange forskellige retter, der kan laves, når dogmet er ’skal indeholde kikærter’. Er der slet ingen grænser for, hvad kikærter kan bruges til?
”Det er der helt sikkert. Undervejs i udviklingen af “Kærlighed & kikærter” har jeg da også lavet et par mindre heldige eksperimenter. Men overordnet set kan kikærter lidt af det hele. Det er nok nyt for de fleste at bruge dem i det søde køkken, og også kikærtevandet, aquafaba, skaber spændende muligheder. Det kan piskes som æggehvider og indgå i veganske udgaver af flødeboller, marengs og meget mere.
Det var jo lidt af en revolution i det plantebaserede køkken, da vi opdagede, at kikærtevandet kunne piskes til skum. Og vi er stadig ved at udforske mulighederne. Jeg synes, det er helt vildt, at vi kan lave de mange spændende desserter, der tidligere krævede æggehvider. At man nu kan lave luftige mousser, knasende marengs, skumfiduser og så videre af kikærtevand er rimeligt mind blowing, hvis du spørger mig,”
forklarer Thomas Erex.

Til sidst er det nærliggende at spørge, om han selv har en yndlingsopskrift med kikærter.
”En klassisk karryret med kikærter går man altså ikke galt i byen med. Men det er lidt som at spørge, hvem af sine børn, man bedst kan lide. Der er jo så mange gode opskrifter med kikærter! Kikærtebøffer, romkugler med kikærter, rødbedehummus, proteinvafler med kikærtemel … nej, nu har I vist stjålet nok af min tid – jeg er blevet sulten!” smiler Thomas Erex og smutter en tur i køkkenet.