Ambulanceredder Nicolai Varney er aktuel med kogebogen ”Ketoliv – en grundbog om sundhed og vægttab med keto.” For få år siden havde ambulanceredderen aldrig hørt om keto, men en familie, han mødte som redder, fortalte ham om en ketodiæt. Nicolai Varneys nysgerrighed blev vakt, og da han fandt ud af, at der var mening at hente i kostformen, der skærer ned på indtaget af kulhydrater og skruer op for indtagelse af protein og sundt fedt, slog hans iværksættergen også til. Han oprettede Ketoliv.dk, og er nu også klar med en grundbog om keto.

For Nicolai Varney er det bedste ved keto ikke, at mange kan fortælle om et stort vægttab ved at være gået over til at spise keto. Da han begyndte at undersøge det, der efterhånden er blevet en trend, der begyndte med LCHF-bølgen og nu ruller videre som keto, var det ikke for at finde frem til en slankekur. Det var indikationer af, at en ketobaseret kost kunne fremme den generelle sundhed og velvære, der fik ham overbevist.
”For mange starter det som en kur. Men efter de har levet på keto og er kommet over noget af det overgangsbesvær, der er ved at udtømme kroppen for kulhydrater og bruge fedt som forbrænding, så opdager de, hvor godt de faktisk har det nu. Så det, der var tænkt som en kur, bliver hurtigt til en livsstil. For mig er det utroligt at se så mange positive resultater på baggrund af en simpel kostændring til keto,” fortæller Nicolai Varney, der ofte hører fantastiske historier fra folk, der har tabt sig, via ketoliv.dk. ”Når keto bliver brugt til at forvandle menneskers liv til det bedre, tabe sig mange kilo og slippe af med sygdomme, der har plaget dem i årevis, så kan man kalde det en tryllekur, hvis man vil, jeg er ligeglad. Så længe det virker. Når det er sagt, så lad mig forklare, hvorfor jeg mener, vi skal flytte fokus fra at kalde det en kur og i stedet kalde det en livsstil eller en kostændring. Når man starter en ”kur”, er fokus oftest på slutresultatet, og mange er ligeglade med, hvordan de når derhen. Men essensen af keto er, at kvaliteten af maden skal være i højsædet. Når man eliminerer de næringsfattige madvarer (brød, ris, pasta), står man oftest tilbage med nogle råvarer, der i sig selv er egnet som ketokost. Det er kød, som har utrolig mange næringsstoffer og en høj optagelighed for mennesker, masser af grøntsager og sunde fedtstoffer, f.eks. fra oliven, avocado, kokos, nødder og andre gode ting. Og ikke nok med det, så skal vi for klodens skyld sørge for, at maden er bæredygtig. Når man ser keto som en livsstil, så går man oftest op i, at råvarerne er gode og bæredygtige, hvor man på keto som kur oftest bare vil øge sin fedtforbrænding, så man kan smide nogle kilo,” forklarer Nicolai Varney, der gerne ser, at vi alle skærer ned på vores indtag af forarbejdede vegetabilske fedtstoffer og mad af dårlig kvalitet. Personligt spiser han økologisk, både for sin egen, dyrenes og miljøets skyld. Det handler ikke kun om hans egen sundhed og trivsel, men også om klodens.

De grundlæggende ketoprincipper

”Principperne for keto er at mindske indtaget af kulhydrater, så kroppen først bruger sine lagrede sukkerdepoter og derefter bliver tvunget til at bruge fedt som forbrænding. For at sikre, at fedtforbrændingen er høj, undlader man derfor at spise særlig mange kulhydrater (ca. 20-30 gram om dagen), men spiser i stedet protein, kulhydratfattige grøntsager og fedt – dog ikke hvilken som helst fedt – det er en bred misforståelse! Når fedt bliver vores primære energikilde, både det fedt, vi har på kroppen, men også det fedt, vi spiser, er det vigtigt, at det er fedt, der fremmer vores sundhed. Og vores naturlige valg af fedtstoffer er meget præget af, at vi i de seneste mange årtier har været fedtforskrækkede,” forklarer Nicolai Varney, før han uddyber, hvorfor fedt er så vigtigt:
”Når kroppen bruger fedt som brændstof, danner den ketoner fra fedt, som den kan bruge som energikilde, sammen med glukose. Det øger kroppens forbrænding, og samtidig mindsker det vores sultfølelse, men det er, hvis du spørger mig, ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at keto mindsker kronisk inflammation og insulinresistens – begreber, vi desværre er nødt til at forholde os til i dag, da de spiller en afgørende rolle i de fleste af vores tids livsstilssygdomme.” Nicolai Varney ser sit arbejde med ketoliv.dk som en måde at hjælpe mennesker på, før de havner i den ambulance, som han også stadig kører rundt i.

Kurerer keto sygdomme?

Men er der evidens for, at keto kan være helbredende? Nicolai Varney har undersøgt keto nøje, og han er nået frem til følgende:
”Der er klar evidens for, at keto tager fat om nogle af de afgørende ting, der spiller en stor rolle i de fleste livsstilssygdomme. Men det er vigtigt, at vi stiller nysgerrige spørgsmål, når vi finder noget, der ikke stemmer overens med det, vi altid har lært. Igennem Ketoliv.dk har jeg oplevet utrolig mange eksempler på, hvordan keto spiller den afgørende rolle i store vægttab, syge diabetikere, der med kostændringer bliver helt medicinfrie, behandling af flere autoimmune lidelser, der har plaget i årevis. Det er fantastisk, og en ting er at høre om det, en anden er opleve det med egne øjne. Men jeg har slet ikke nok stjerner på skulderen til, at jeg kan eller vil sige, hvad der er rigtigt eller forkert i forhold til specifikke sygdomme. Men jeg må træffe nogle valg for mig selv og fortælle andre om, hvad jeg ser og oplever i praksis. Vores sundhed er for mig et alt for vigtigt ansvar at lægge over på andre, og jeg ved, at mange har det på samme måde. Jeg tager ansvar for min egen sundhed og fortæller om mine oplevelser, og dem, der vil afprøve det samme, er velkomne. Alle undersøgelser, nye som gamle, er i dag tilgængelige for alle, og jeg mener, at nogle af de sundhedsanbefalinger, vi laver i dag, er baseret på et gammelt og tyndt grundlag. Jeg forstår godt, at det er en stor ting at ændre anbefalinger, hvorfor man først skal være helt sikker i sin sag, men bliver man nogensinde det? Det er netop de ting, jeg tager fat på i bogen,” forklarer Nicolai Varney, der sender sin grundbog i keto på gaden med en sund ydmyghed, men samtidig en overbevisning om, at der for mange vil være meget godt at hente ved at gøre keto til en livsstil.

”Vi er alle forskellige, og det gælder om at finde den mad, der passer til en selv. Nogle kan tåle mælkeprodukter, andre kan ikke. Der findes arvemæssige forhold, der skal tages med i ligningen, og der findes derfor ikke nogen one-size-fits-all-måde at spise på. Jeg mener, at de fleste kan have godt af at spise færre kulhydrater, spise flere næringsstoffer og bevæge sig noget mere i solen. Og så mener jeg, at vi alle bør spise færre forarbejdede vegetabilske fedtstoffer, hvor jeg her hentyder til de flerumættede, men det er en længere snak,” siger Nicolai, før han forklarer, at det i praksis giver god mening at være moderat i sit syn på, hvordan andre skal indrette deres madvaner:
”Tro det eller ej, så kommer jeg fra en familie med både veganere og vegetarer. Jeg er meget ydmyg, når det kommer til at se tingene i et bredere perspektiv og fra flere sider. Det har altid været en af mine stærke sider, det takker jeg mine forældre for, og jeg bruger den også i forbindelse med keto. Forestil dig lige maden til vores juleaften!” smiler Nicolai Varney.
”Jeg er ikke religiøs omkring keto, og vi skal også fokusere på de negative ting, der kan være. Eksempelvis er keto ikke nødvendigvis bare sundt, fordi du spiser masser af fedt – så har du misforstået det. Det handler også om, hvilken fedt du spiser, mængden af kulhydrater og en masse andre ting. Så lad os se objektivt på tingene, både på godt og skidt.”

Dagens måltider for kogebogsforfatteren

Hvordan ser dagens måltider så ud for en, der lever efter ketoprincipperne?
”Jeg er faktisk sjældent sulten, så når jeg spiser, er det et aktivt valg. Jeg kan sagtens finde på at springe et måltid over, og jeg har derfor meget fokus på, at de måltider, jeg får, skal være super næringsholdige. For mit vedkommende er udgangspunktet masser af kulhydratfattige grøntsager, oftest kød, der desuden er økologisk, og sunde fedtstoffer. Et praktisk eksempel kan være, at jeg springer morgenmaden over. Til frokost spiser jeg enten morgenmad, bestående af en smoothie med en fed græsk yoghurt, grøntsager og bær. Eller også laver jeg en frokost af salat, kød, nødder, avocado og den slags. Til aftensmad spiser jeg helt normal mad, men med et lille tvist af keto. Jeg udskifter de næringsfattige kulhydrater med en stor salat, grøntsager som blomkålsris, og jeg sørger for at tilføje nogle gode olier, laver en guacamole eller drysser feta på min salat. I virkeligheden, er det ikke meget anderledes end dét, andre gør, hvis de forsøger at spise sundt,” fortæller Nicolai Varney.

Vi slutter af med at spørge, om der er noget, han savner at spise – og om han kan finde på at snyde og lade principper være principper?
”Det gode ved keto er, at når man først er i gang, mister man hurtigt sin trang til mange af de søde sager. Og jeg er en person, der er meget ’enten eller’. Jeg har svært ved at gøre tingene halvt, så hvis du fanger mig med hånden i flødebolleæsken, så står det som regel skidt til, og så sætter jeg pris på et prik på skulderen. Jeg savner generelt ikke noget, og hvis jeg en sjælden gang spiser mange kulhydrater, bliver jeg hurtigt bekræftet i, at jeg ikke går glip af noget,” smiler Nicolai Varney, og når keto er en livsstil frem for en kur, så er der ingen grund til dårlig samvittighed over at bryde principperne i ny og næ.
Hvis man ikke er langt fra sine mål, mener jeg ikke, at man behøver at stresse over detaljerne, så længe udgangspunktet er godt. Men hvis man derimod er en person i dag, som man ville ønske, man ikke var (f.eks. hvis man føler, at man vejer for meget) og bruger keto som sin slankekur, så er det en anden sag. Så er alle detaljerne vigtige.”

Foto: ©Montgomery / David Bering