Julie Clausen er aktuel på TURBINE forlaget med YA-romanen “Hej Luca” om den forvirrede Luca, der netop er droppet ud af studiet og samtidig forelsker sig i sin søsters kæreste. Bogen udkommer d. 7. maj 2018.

Hvordan fik du ideen til “Hej Luca”?
Ideen til bogen opstod som en kombination af to temaer, jeg gerne ville skrive om. For det første kunne jeg godt tænke mig at skrive om det at være droppet ud af sin uddannelse. At være et sted i livet, hvor man føler, at det hele sejler, og man har ikke styr på, hvem man er, og hvad man skal. Dér har jeg selv været et par gange, og det er svært og hårdt og vigtigt.
For det andet kunne jeg godt tænke mig at skrive om det med at forelske sig i én, man ikke burde forelske sig i. Det er aldrig belejligt, hvis den, man har kastet sin kærlighed på, enten ikke er interesseret eller er optaget, men hvad nu, hvis det er din søsters kæreste? Den er straks værre.

Hvordan kom du i gang med at skrive YA?
Jeg har skrevet, siden jeg var barn. Jeg tror bare, at jeg altid har haft noget på hjerte, som bedst kom til udtryk gennem historier. Det er også herigennem, jeg prøver at få svar på alle mine spørgsmål om verden. At forstå den. For mig er det stadig ungdomslitteraturen og YA, der trækker. Ungdomstiden kan fortælle os noget, uanset hvor gamle vi er.

Hovedpersonen Luca står lidt i et vadested i sit liv. Hvorfor syntes du, det var interessant at tage fat på det i romanen?
Luca er lige droppet ud af universitet og flyttet hjem til sine forældre – og selvom det selvfølgelig langt fra er verdens undergang, så kan det godt føles sådan. Man kan godt få en følelse af at være alene i en verden, hvor alle andre tilsyneladende har styr på tilværelsen. De sociale medier har ikke ligefrem hjulpet på det område, men der er heldigvis begyndt at komme fokus på at vise mere ærlige sider af sig selv. For selvfølgelig er der ingen af os, der har styr på det hele tiden.
Men når det er sagt, så er det selvfølgelig også en vigtig læreproces. Det er nok især det, jeg gerne ville fortælle noget om. Man lærer jo allermest i tider med modgang, selvom det kan være svært at få øje på, mens det står på. Luca står i en situation, hvor hun er tvunget til at reflektere over sig selv og sit liv på en anden måde, end man måske behøver, hvis alt bare kører på skinner, og man, som hendes søster, vælger rigtigt i første forsøg.

Hvad håber du, læseren får ud af at læse bogen?
Først og fremmest håber jeg, at læserne får en god og spændende læseroplevelse, og at de griner de steder, det er meningen, de skal grine. Men jeg håber da også, at bogen vil kunne sætte nogle tanker i gang. Om det at være ung og hovedkulds forelsket. Om det, der kan komme på tværs af en søskenderelation og et parforhold, og hvordan man håndterer det. Eller måske noget helt andet.

Hvilke forfattere er du mest inspireret af?
Jeg synes, Leonora Christina Skov, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Richard Yates er/var virkelig dygtige til at skrive om mennesker og deres relationer til hinanden. Deres bøger er nogle af dem, der har berørt og inspireret mig gennem tiden.

 

Bogen udkommer den 7. maj 2018, og du kan forudbestille den her: https://turbine.dk/produkt/hej-luca/