Et øjebliks lykke er første bind i Gerd Laugesens trilogi om to kvinder og deres venskab. Historien er skrevet over ti år – i notesbøger, på skrivemaskine og computer, på caféer, i lejligheder og på hotelværelser rundt omkring i verden. Bogen tager sin begyndelse, da verdenskvinden Nili dør og efterlader sig en god veninde, som beslutter sig for at finde ud af, hvem Nili var, og hvilket liv hun levede. Gerd Laugesen beskriver selv, hvordan historien langsomt voksede frem:

”Da Nili dør, er der et jeg, som ikke kan finde ud af at sige farvel. Som er fastlåst,” fortæller hun. ”Det er et jeg, som bare gerne vil væk. Dér hvor alting braser sammen, det er også dér, hvor noget nyt begynder.”

Jeget begynder sin rejse ud i verden og sin søgen efter Nili. Romanen er også en rejseroman, men det er ikke kun en rejse frem og tilbage. Det er en rejse, som bare fortsætter. Sådan er det også at læse romanen: Det er en bog, man kan dykke ned i igen og igen. Det er både en rejse gennem lande og gennem tiden. Gerd mener, at dét er noget af det smukke, litteraturen kan. Romanen kan læses fra start til slut, men den kan også bruges som en rejsebog, hvor læseren tager fat i ét kapitel og én by og blandt andet fordyber sig i historien om Istanbul, Paris, Rom eller København.

Og i Nili.

”Nili havde hele verden i sig,” fortæller Gerd, ”og hun bliver ved med at være et mysterium.”

En lang rejse

På sin lange rejse skrev Gerd ned. Hun skrev og skrev og skrev: ”Bogen er stykket sammen af 34 notesbøger, som jeg har skrevet i hånden, mens jeg rejste. Jeg havde altid en notesbog med, så rejsen flød sammen med håndens bevægelse.”

Det blev til et manuskript på omkring 2000 sider. Så fulgte et stort redigeringsarbejde med at få bøgerne til at blive den trilogi, som de er nu, og hvor Et øjebliks lykke er den første.

Gerd lægger vægt på, at selvom hun selv har rejst rundt og mødt de mennesker, som er i romanen, så er det ikke en ordret gengivelse af, hvad der skete.

”Det er mit møde med verden. Og det er mit blik,” som hun forklarer. ”Det vil altid være øjeblikke, man fanger. Selve bogen er en rejse i øjeblikke og et møde med mennesker der, hvor vi er. Men i rejsen finder jeg ud af, at det fiktive er lige så sandt som det virkelige, og at de to spor flyder sammen. Det sande og det usande. Og tid. Det, der foregår i 1934, foregår også lige nu. Nili genopstår. Hun går fra at være en, man rejser i fodsporerne af, til at være én, man er på rejsen sammen med. Det er en rejse på tværs af grænser og på tværs af genrer. Og det er et forsøg på at fange øjeblikke. Det, man møder i dag, er ikke det, man møder i morgen.”

Det kan være svært at snakke om romanen. Gerd vil gerne have, at folk selv læser den og rejser med. For Et øjebliks lykke er Nilis historie, jegets historie, men også alle andres historier: ”Det er på tværs af aldre. Vi skal huske at lytte til hinanden. De ældre generationer bærer historier i sig, som vi kan lære noget af. Gennem Nili lærer man virkelig meget om fortiden, og man lærer noget om sig selv. Verden er stor,” fortæller Gerd og fortsætter: ”Det hele hænger sammen. Det er derfor, det brænder, og det er derfor, der er en bog. Og det er dér, der opstår magi og drømmebilleder og fiktion. Dét er også en sandhed.”

Hvad gør os til noget særligt?

I lang tid hed bogen ”Nili”, før den senere blev døbt ”Et øjebliks lykke”. Titlen på bogen kommer af, at lykken er flygtig, og den får tiden til at gå hurtigt, mens sorgen får alting til at gå langsommere. Jeget i romanen vil gerne holde fast i lykken og sin happy ending – men sådan er livet jo ikke. Det fortsætter. Romanen er et forsøg på at holde fast i øjeblikke af lykke, ligesom når man kører i toget, og verden deles op i billeder, som var det en film.

På grund af de mange år, som fortællingen har været undervejs, så er Gerds forståelse af historien i dag også anderledes. ”Hvis jeg skulle skrive den nu, ville det være en helt anden bog,” fortæller hun.

På den litterære rejse, som Gerd har taget, har hun spurgt sig selv: ”Hvad er det, der gør os til noget særligt? Hvorfor er det så vigtigt, at nogen læser den her bog?” Gerds ønske er, at Nili bliver husket. Romanen er en kærlighedserklæring til en verdenskvinde, som levede et utroligt imponerende og på mange måder også mystisk liv. Nili kom til Danmark som en lille pige efter Anden Verdenskrig. Hun arbejdede som tolk for Rejseholdet. Hun var med i en film med Elizabeth Taylor. Men det var som om, hun hele tiden forsvandt og blev en anden. Hun boede rundt omkring i verden og var ung på et tidspunkt, hvor det ikke var en selvfølge, at kvinder skulle have en karriere. Hvem var hun?

Et øjebliks lykke er en usand historie om et virkeligt liv. Det er en anden form for verdenshistorie. Det er Nilis historie, og det er jegets historie. Og det er alles historie. Det er en dannelsesroman og en rejsebog. Det er togrejser og hotelværelser og lufthavne. Og det er byer og lande og mennesker og familier og venskaber. Og så er det en kærlighedshistorie. Selvom det aldrig var meningen.