Mette Hvitved er aktuel med sin første strikkebog. ”Barselsstrik” er titlen, og bogen byder på et univers af nordisk æstetik og begyndervenlige opskrifter. Her fortæller hun mere om bogen og glæden ved eb hjemmestrikket barselsgave.
Hvordan kom du selv i gang med at strikke?
Jeg tror, jeg startede som rigtig mange gør: Da jeg fik børn. Jeg havde hæklet nogle år og var egentlig ret skeptisk over for det der strik. Synes det virkede svært at komme i gang med, på trods af at jeg var vant til at arbejde med garn gennem hæklingen. Men en dag blev jeg overtalt og har strikket lige siden. Jeg tror, der gik tre-fire måneder, og så designede jeg selv mine egne opskrifter. Det kom meget naturligt. Så hvis der sidder nogen derude og overvejer om, det er noget, de kan, så JA, det kan du altså godt, det er faktisk ikke så svært. Jeg har blandt andet en online strikkeskole på min hjemmeside, der fortæller en masse om det at strikke, fx hvad du skal bruge, og hvor jeg viser en masse teknikker på video – blandt andet er alle bogens teknikker vist.
Hvor længe har du arbejdet på bogen?
Mentalt rammer vi nok næsten to år. Jeg fik ideen med at lave noget begyndervenlig strik til babyer for flere år siden, men sådan mere praktisk har arbejdet varet ca. et års tid. I starten var det tænkt som et langt mindre projekt, men ja, ideerne tog om sig, og nu er der pludselig en hel bog. Min yngste er fyldt to år, og dette er måske lidt en afslutning for mig på babystrik og alle de idéer, jeg har gået med. Det er så selvfølgelig lige indtil, der kommer små babyer i familien og vennekredsen. Så kommer der jo nok babystrik på pindene igen.
Hvorfor kastede du dig over at designe begyndervenligt babystrik?
Rigtig mange starter med at strikke, når de får børn, og jeg syntes, det kunne være skønt at give dem muligheden for at strikke noget smukt og brugbart uden al for mange svære teknikker. Derfor jeg fik ideen til at lave en begyndervenlig babystrik-bog og fandt hurtigt ud af, at jeg også havde meget på hjertet om selve det at give strikkede barselsgaver. Så de to ting, synes jeg, er blevet fint forenet i min bog. Bogen henvender sig derfor både til nye strikkere, men også dem til, der rigtig gerne vil fremtrylle smukke, enkle hjemmestrikkede barselsgaver. Bogens opskrifter er alle unisex, en vigtig detalje, der gør, at man sagtens kan strikke til babyen, mens den endnu er i maven, og man måske ikke kender kønnet endnu.
Hvem håber du kommer til at bruge bogen?
Bogen har to primære målgrupper. Den nybagte mor (og far! Mænd strikker jo faktisk også en del efterhånden), der gerne vil strikke lækkert hjemmestrik til sit eget barn. Måske en mødregruppe-hobby? Og så alle dem, der gerne vil forære lækre hjemmestrikkede barselsgaver. Det kan være den kommende bedstemor eller måske veninden eller mosteren.
Det har været vigtigt for mig, at alle kan være med. Det er en bog, som den knap så erfarne strikker også kan få masser af glæde af. Og selvom jeg har strikket i mange år, synes jeg også tit, opskrifter kan være kringlede. Jeg har derfor lavet en bog uden forkortelser og svære teknikker. Men det betyder bestemt ikke, at opskrifterne er kedelige og simple, det betyder, blot vi alle kan være med til at skabe smukt, enkelt design, der kan bruges i mange år.
Hvad betyder en hjemmelavet barselsgave for modtageren og giveren?
Hvis jeg skulle på barselsbesøg i dag, ville jeg helt klart lave en skøn hjemmestrikket barselsgave. Hvad jeg ville strikke, afhænger lidt af hvad tid på året, babyen er født. Så måske noget der vil passe nu og en ting, der ville passe om et halvt års tid. Jeg synes, det er så skønt med hjemmestrikkede gaver, og jeg fik selv en del hjemmestrik til mine piger, da de var mindre, og det er bare skønt at tænke på, hvordan folk har siddet og strikket noget og tænkt på os. For der ligger altså et arbejde i at strikke barselsgaver, og man skal derfor huske sig selv på, at det er en FLOT gave. Jeg tror mange, inklusiv mig selv, af og til køber en lille ting ved siden af, fordi der ligesom skal være ”en rigtig gave” også, og det er bare så fjollet. Hjemmestrik er det allerbedste, så vær stolt af din hjemmestrikkede gave. Det vil jeg være bedre til fremover. I bogen har jeg et afsnit, der handler om hjemmestrikkede barselsgaver, hvor man får fif til at sikre, at gaven bliver brugt, for farver og materialer spiller en vigtig rolle. Husk fx også at vedlægge lidt information om garnet, så modtageren ved, hvordan det skal vaskes.
Hvor stor betydning har garnets kvalitet for det endelige resultat af ens strikkerier?
For mig er det helt essentielt, at garnet er lækkert. Hvem har lyst til at give sin lille baby noget på, der kradser eller stikker? God kvalitet holder ofte længere og kan måske gå i arv. I bogen har jeg strikket med økologisk uldgarn fra Krea Deluxe, og da det er økologisk og GOTS certificeret, kan man strikke med god samvittighed.
Hvis du vil vide mere
Mette Hvitved er at finde på de sociale medier, hvor der allerede er mange, der holder øje med, hvilke projekter, hun har gang i. På instragram hedder hun @mettehvitved. På hendes hjemmeside, mettehvitved.dk, kan du finde videoer, der forklarer teknikker osv.
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022