Ny bog af Mikkel Plannthin fortæller den oversete historie om de mange danskere, der gjorde tjeneste på de allieredes side under Anden Verdenskrig.
Hvordan er du gået til arbejdet med bogen?
Arbejdet med bogen startede på sæt og vis mere end 15 år før, jeg begyndte at skrive på den. Jeg har igennem mange år opsøgt og samlet information om hver enkelt af de danske frivillige. De repræsenterer en spændende historie. Med bogen ønskede jeg at fortælle om danskernes samlede bidrag til luftkrigen. Derfor har en del af arbejdet været at forbinde de enkelte små historier med den store historie og med krigens gang på alle fronter. Hvilke brikker udgjorde den danske indsats i det store puslespil? Hvordan kom danskerne i de allieredes tjeneste? Hvordan krydsede deres veje under krigen? Det er nogle af de spørgsmål, der har været styrende for arbejdet.
Hvordan greb du research-fasen an? Hvor fandt du materiale?
Der ligger ganske mange års research i bogen. Jeg har fra starten ønsket at dokumentere de frivilliges indsats. Det har jeg gjort ved igennem alle årene at søge, samle og registrere information så grundigt og systematisk, som jeg har kunnet. Jeg har læst alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af af relevant litteratur. Jeg har kopieret og gennemgået tusindvis af dokumentsider fra arkiver både i Danmark og i en række andre lande. For eksempel tilbragte jeg i den tid, jeg skrev bogen, i alt ni dage på det britiske nationalarkiv, hvor en stor del af de originale kilder om Royal Air Force er bevaret. Desuden har jeg været i dialog med en lang række ligesindede entusiaster, som har hjulpet mig på vej. Og så har jeg sidst, men ikke mindst, været i kontakt med enkelte af de frivillige og rigtig mange slægtninge til frivillige, som har kunnet hjælpe mig med indblik i historien.
Der er dog stadig megen information gemt eller glemt rundt omkring, som jeg vil være på jagt efter de næste mange år.
Har du selv fået øjenåbnere omkring den danske deltagelse i 2. verdenskrig under arbejdet med bogen?
Ja, det har jeg. Ud over selve antallet af danskere, der gjorde tjeneste i de allieredes luftvåben, så var den forholdsvis store gruppe af kvinder en øjenåbner. Desværre har det i mange tilfælde været svært at finde information om deres tjeneste. Det har også været interessant at se, at danskernes indsats rakte hele verden rundt. Det var en verdenskrig. Og danskerne kom til at kæmpe for langt mere end Danmarks frihed.
Men der er også en lang række detaljer, som har været interessante. F.eks. hvordan en gruppe danske – i bund og grund – civile piloter pludselig bliver kastet ind i krigen i luften over Malayas jungle. Eller hvordan Danmarks på den tid mest kendte speedwaykører er i kamp allerede før Frankrigs fald i 1940 og samtidig er den første, der vender hjem på selve befrielsesdagen 5. maj 1945.
Er historien om danskerne, der kæmpede i krigen på de allieredes side overset?
Ja, det mener jeg. Vi taler om danskere, der med fare for eget liv flygtede ud af Danmark for at kæmpe videre fra udlandet. Om danske stuepiger, sømænd og turister, som 9. april 1940 blev afskåret fra at vende hjem og derfor meldte sig i allieret tjeneste. Og ej at forglemme de danske udvandrere, som kom i tjeneste i deres nye hjemland. Deres historie fortjener at blive fortalt. De fortjener en stor tak.
Hvad skal læseren få ud af bogen?
Det er mit håb, at læseren får øjnene op for en fantastisk spændende og vigtig del af den danske 2. verdenskrigshistorie. Præcis som jeg selv fik det for mange år siden.
Andre artikler
24. november 2023
Martin Bigum: Livets sisyfosarbejde
4. november 2022
Kristin Vego: Litteratur gør virkeligheden større
9. september 2022