Illustrator og forfatter Christina Lucia Wraber er aktuel med endnu en farvestrålende billedbog, der er inspireret af verdens mangfoldighed. ”Petruska og det brændende hamsterhjul” er titlen på historien om pigen, der har fået nok og stikker af hjemmefra på sit skateboard.

Christina Lucia Wraber elsker at rejse ud i verden. For det er spændende at møde andre lande og kulturer. Historien om Petruska kunne foregå alle steder, men rejser til New York sammen med sønnen har været en stor inspiration, og derfor foregår den her.
”Ved at vælge New York fik jeg masser af sjove detaljer og mennesketyper at tegne. Jeg vidste, at jeg ville lave en bog, hvor hovedpersonen skulle være en sej pige med brun hud. I det hele taget ville jeg gerne have så mange forskellige hudfarver med som muligt,” fortæller Christina Lucia Wraber og fortsætter: ”Et tema der – mildt sagt – ikke er blevet mindre aktuelt på det sidste.”
Petruska er en sej og viljestærk pige, der tager sagen i egen hånd, da ingen i hendes familie vil med hende ud for at købe is. Far har travlt, mor dyrker yoga og storebrødrene spiller computer. Hun griber sit skateboard og triller ud i New Yorks menneskemylder og ender i et cirkus. ”En hel del af historien foregår i Cirkus Badutskis lejr, fordi jeg elsker cirkus og gøglerstemning,” smiler Christina, der har ladet Petruska udføre et farligt nummer i Cirkus Badutskis brændende hamsterhjul. ”Hamsterhjulet er naturligvis symbolet på det travle liv og hverdagens trummerum, hvor der ikke altid er meget tid eller nærvær. Og det er det, Petruska har fået nok af.
Min søn får jævnligt nok af mig! Jeg er både faderen og moderen i historien og jeg er bestemt ikke altid særlig nærværende at være sammen med, når jeg forsvinder ind i mine tegninger, skriverier og en hel del yoga. Min søn sad og nikkede energisk, da jeg læste historien højt for ham. Han kunne sagtens genkende situationen. Heldigvis er han ikke stukket af hjemmefra og er blevet ansat i et cirkus (endnu). De fleste kan nok genkende noget i historien, både børn og voksne. Jeg får selvfølgelig også nok af ting en gang imellem, men jeg synes, at jeg er temmelig god til at handle og forandre, hvis der er noget der ikke virker,”
forklarer Christina Lucia Wraber, der har givet Petruska nogle af de samme egenskaber.
Udover at bogen skal være sjov, så har illustratoren og forfatteren også et håb om, at den vil være med til at vise læserne, at verden er i farver. Og mennesker kommer i alle mulige nuancer.
”Jeg håber, at børn med brun hud får én at spejle sig i, det behøver ikke altid at være mennesker med bleg hud, der er hovedpersonen i børnebøger. Historien handler blandt andet om at være modig og turde tage sagen i egen hånd. Og så håber jeg, at alle der kigger i den, vil nyde at gå på opdagelse i de mange detaljer i illustrationerne,” slutter Christina Lucia Wraber.

Christina Lucia Wraber er selv født i Thy og bor nu i København. Hendes mor er fra Finland og hendes far er fra Slovenien. Så hun er vokset op med flere kulturer. Hun har altid skitseblokken med sig, så hun er klar til at lade sig inspirere til fortællinger, der er fulde af håb og mangfoldighed. Hun har tidligere udgivet ”Den gode tæppehandler” og ”Pakken – en lille historie om vinter.”