“For alle de gange, I er blevet fortalt, at der ikke findes magi som i eventyrerne, er vi nu her for at fortælle jer … at det gør der.” Ordene er taget fra Nathali og Bettina Lianes nye bog: Kaldet fra Galathea, der er første bind i serien Awen. De to forfattere er virkelig kommet for at fortælle om magi med deres storslåede og eventyrlige univers, hvor skibet Galathea sejler mellem forskellige magiske verdener. Ombord på skibet er Aia og Peter, der trænes til at kæmpe mod de onde Morkinskinna.

“Vi startede med at arbejde på Awen-universet en del år tilbage, hvor Bettina drev Bed & Breakfast, havde hestepension, arrangerede bondegårdsferie for børn og voksne og var med i Holbæk kommunes sommerferieaktiviteter. Nathali, som på det tidspunkt var i gang med at færdiggøre sin studentereksamen, var en stor del af alle disse aktiviteter. Her mærkede vi, hvordan både børn, unge og ældre blev grebet af eventyr og magi, når det blev præsenteret på en levende måde. De levede sig fuldstændig ind i den verden, som vi åbnede op for. Det var opløftende og en glæde for os, og det inspirerede os til ikke at lægge bånd på os selv.
Efterhånden fandt vi ud af, at vi begge gerne ville skrive bøger og havde de samme idéer,” fortæller Bettina og Nathali Liane. De to er også mor og datter – og nu også hinandens medforfattere. På en ferie på Kreta gav de officielt hinanden hånden på deres fremtidige samarbejde og fejrede beslutningen med smoothies, kalamaris og tzatziki på den nærmeste strandbar.

Før de gav hinanden hånd på samarbejdet, aftalte de, at Nathali skulle føre pennen.
“Rent praktisk arbejder vi nogle gange fysisk sammen, og andre gange arbejder vi over Skype. I de første år, vi arbejdede, planlagde vi det gennemløbende plot og bøgernes enkelte plot og temaer. Inden selve skrivningen af hver bog går vi mere i dybden med bogens plot og detaljer i kapitlerne, men der er også masser af plads til skrivefrihed for Nathali. Når hun har skrevet ca. 5-6 kapitler, kigger jeg på det og kommer med kommentarer til, hvad jeg synes skal ændres, og så når vi til enighed, og redigeringen går i gang. Mens Nathali skriver videre på de næste kapitler, går jeg i dybden med de første kapitler og nørkler videre med for eksempel væsner, mad, plotdetaljer osv.,” forklarer Bettina.
“Hvis nogen spurgte os om, hvor mange gange manuskriptet går frem og tilbage, så kan vi ikke svare på det. Det betyder meget for os, at bogen ender ud, så vi begge er tilfredse. Og ja, indimellem må en af os jo selvfølgelig gå på kompromis – det er det, et samarbejde drejer sig om. Til gengæld skal vi jo ikke ud og søge efter en at sparre med, vi har en kritikpartner lige ved hånden,” supplerer Nathali.

Den nye fantasyserie hedder Awen. På gælisk betyder ordet visdom og inspiration, og begge dele har de to forfattere søgt masser af, før de kunne stykke et stort og magisk univers sammen.

“De første år, vi arbejdede på Awens univers, brugte vi især lang tid på research. Vi pløjede alverdens eventyr, myter og mytologier igennem for at få inspiration. Det viste sig, at mange af de storslåede historier bar fællestræk i deres forsøg på at besvare samme spørgsmål, som vi også var interesserede i: Hvordan opstår verdener, og hvordan går de til grunde? Hvilken rolle spiller magi, og hvorfor er det så vigtigt for os at tro på det? Hvad er balancen mellem menneskets frie vilje og det forudbestemte i de profetier, som hovedpersonerne ofte er bundet til?
Vi var også interesserede i at lave en roman, som skildrede vores samtid, og derfor blev vi hurtigt enige om, at en del af historien skulle foregå i den verden, som vi kender, nemlig Utheim, blot sat mere på spidsen. Den anden del, Igdrafell, skulle være et sted fyldt med magi, hvor alt det overnaturlige, skøre og utrolige trivedes i fuldt flor,”
forklarer de to debuterende forfattere.

Inspirationen findes alle steder

Nathali og Bettina Lianes magiske univers er inspireret af naturen og bygningerne i deres eget nærområde.
“Bøger, film og verdens mytologier – der er inspiration i alt, når bare vi kigger efter eller lytter. Men vi er også blevet lokalt inspireret til for eksempel slottet Levenborg – et blodrødt og magisk slot med den smukkeste park og en voldgrav. Det ligger dybt inde i en skov, og det er her, hovedpersonerne Aia og Peter er født og opvokset. Hver sommer tager vi vores madkurv med dertil og lader inspirationen komme til os. Aia og Peter bevæger sig den lange vej gennem skoven til Munkholmbroen, som findes ved Holbæk Fjord, hvor de går ombord på skibet Galathea. Holbæk og Roskilde, hvor vi bor, er begge havnebyer, og der er noget virkeligt inspirerende over både, joller, skibe og forbindelsen til det mystiske, dybe hav og fjordene, som straks sætter fantasien i gang,” fortæller Bettina og Nathali Liane.

Nye ord og begreber

Når man opfinder et univers, hvor et skib med et stort træ på dækket sejler rundt mellem forskellige magiske verdener, så slår et almindeligt ordforråd ikke nødvendigvis til. Derfor indeholder Kaldet fra Galathea også en ordliste med nye, magiske ord, som de to forfattere har fundet på.

“Mange gange laver vi fælles brainstorming, og det er virkelig sjovt, for når den ene af os siger et ord eller en sætning, så sætter det straks gang i fantasien hos den anden, og så er vi begge ved at eksplodere af tanker og idéer. Man kan nærmest se røgen dampe op af hårrødderne. Den, der tager noter, er nødt til at sige: ’Stop, jeg kan ikke følge med’. Andre gange sidder vi hver for sig. Det falder os ikke svært at skabe elementer og beskrivelser, det ligger dybt i os, det er en del af os. Vi elsker det,” forklarer Bettina, og Nathali tilføjer:

“Nogle af æterne har deres eget sprog eller opfundne ord, som er baseret på deres geografiske placering. Morkinskinna, der især er knyttet til Norden, har mange ord, der stammer fra oldnordisk. Selve ordet Morkinskinna betyder for eksempel mørt eller muggent pergament, hvilket indikerer, hvilken type rådne mennesker, de er. Druiderne har deres eget sprog, som er inspireret af gælisk, da jeg har studeret keltisk litteratur et år i Skotland og fik en masse viden og inspiration. Vi kan godt lide, at ordene har en magisk klang, eller at der ligger en etymologisk eller symbolsk betydning bag dem.”

“Vi er begge to helt vilde med ordet Awen, som rører os begge dybt i hjertet og indeholder mange lag. Awen var det pust af kreativitet og fantasi, som de keltiske barder påkaldte sig i skabelsen og fremføringen af kunst. Men Awen er meget mere end det: Det er ren skaberkraft, og i vores serie er Awen også den kraft, som løber i kunst og er med til at vække Utheimerne fra deres slumrende søvn til et liv fuld af magi. Hvem ved, måske kan vi det samme med vores bog?” smiler de to forfattere, før de fortsætter.

“Vi har skabt Awens univers for at give læseren en mulighed for at fordybe sig i en verden fuld af eventyr og eíre, en verden, hvor der er tro og håb trods alle de farer, der lurer lige om hjørnet. Vi håber, at læseren gennem Aia og Peters øjne kan spejle sig i de oplevelser og problemer, som de kommer ud for: oplevelsen af at føle sig utryg, ikke at høre til, mobning, jalousi, afsavn og venskab. Vi håber at inspirere læseren til at kunne se muligheder frem for begrænsninger. At det er muligt for os alle at tage kampen op med det svære og at tage ved lære af det, så vi står en lille smule stærkere, når vi går videre i livet. Livet er en lang opdagelsesrejse. Nogen gange med gode oplevelser, andre gange med dårlige, men når vi lærer at se det smukke i begge slags, kan det blive en fortryllende rejse, hvor vores vildeste ønsker kan gå i opfyldelse.”