Asta Just Schack har skrevet kogebogen “Et simpelt grønt liv”, der udkommer d. 25. april 2018. Bogen indeholder en række opskrifter, som alle er uhyre simple og lavet med kendte og almindelige, grønne råvarer. Vi har talt med Asta om den nye bog.

Hvordan fik du idéen til at lave en kogebog om plantebaseret mad?
For nu et par år siden valgte jeg af helbredsmæssige grunde at skifte til en plantebaseret kost, og jeg fik så meget godt ud af det, og jeg oplevede en velvære, jeg aldrig havde følt før.  Frisk, finurlig og let. Derfra vidste jeg uden tvivl, at jeg ville komme til at spise sådan resten af mit liv, og at det var noget, som jeg var virkelig passioneret omkring.
Selve ideen til bogen kom efter, at jeg havde skrevet en kogebog til min morfar. Han er et meget fascineret menneske, som altid har kommenteret på min madlavning og spurgt interesseret ind til det. (Måske mest fordi manden levede af yoghurt med sukker på og sildemadder…) Jeg skrev derfor en kogebog til ham, som han fik i fødselsdagsgave. Efter han glædeligt åbnede pakken, manglede der noget i min hverdag. For jeg havde virkelig nydt det lille projekt, og derfor besluttede jeg mig for at gå i gang med at lave flere opskrifter. Ligeså stille byggede jeg derfor et kartotek op af opskrifter, som til sidst endte i en hel bog.
Min morfar kom tilbage til mig et par måneder efter, han havde fået bogen, og fortalte, at han simpelthen havde fået så stor glæde af bogen. At han rent faktisk havde lært at lave mad nu. Og som han altid siger, når jeg nu ses med ham: ”Jeg er aldrig bange for, at der ikke er noget mad i køleskabet. For nu har jeg lært, at jeg kan få en fabelagtig ret ud af ingenting.”

Hvordan arbejdede du med bogen – hvordan er din proces?
Jeg sugede al den inspiration til mig, jeg kunne. Fra sociale medier, modeblade, madreportager og kunst. Jeg skabte en ret inde i mit hoved, som jeg derefter udførte i virkeligheden. Det vil sige, at jeg, før jeg gik i gang, havde alle smage, udtryk og udseende fuldstændig på plads.
Jeg har intet spændende fotostudie, fancy kameraer og lamper, men jeg havde derimod et godt naturligt lysindfald, et gammelt cafébord og en zinkplade, som jeg lånte af en ældre kvinde oppe af vejen. Jeg tog alt fra 10-150 billeder af den enkelte ret, og lagde derefter et billede op på min Instagram, hvor folk kunne kommenterer, give ris og ros.

Hvad håber du, læserne får ud af at læse bogen og lave mad efter opskrifterne?
Jeg håber først og fremmest, at de kan lide maden. Selvfølgelig. Dernæst håber jeg, de får øjnene op for, for let, smukt og mættende plantebaseret mad er. Jeg håber, de kan finde ligeså stor glæde ved det, som jeg har. Derudover ville jeg syntes, det var fantastisk, hvis de kunne lære at forstå den måde, jeg laver mad på. Det er utrolig simpelt, ved brug af små fantastiske kombinationer af urter, sødt og salt, kan man få en skøn ret ud af næsten hver en grøntsag.

Hvilke kogebogsforfattere holder du selv meget af?
Jeg er meget inspireret af Green Kitchen Stories, som er blevet utrolig populære i hele Europa. Jeg synes, deres stil er inspirerende, og deres billeder er meget flotte. Derudover har jeg en stor forkærlighed til en spansk kvinde, der også laver plantebaseret mad. Hun hedder Chloé Sucrée. Hun formår at skabe en eventyrlig stemning gennem hendes billeder, og jeg håber, jeg en dag bliver ligeså dygtig som hende og kan inspirere andre, som hun har inspireret mig.

Hvilken opskrift(er) vil du især anbefale vores læsere at prøve, når de får fat i bogen?
Jeg vil helt klart anbefale disse tre :

  • Krydret kokos-quinoa med blomkål.
  • Spinatpandekager med linsesalat, kiwi og tomat.
  • Wraps med radicchio, stegt radise og perleløg samt sprød avokado.

Det er de bedste retter, synes jeg. De mest bjergtagende og smagfulde. Jeg glæder mig til at skulle lave dem igen selv.

 

Et simpelt 3d

Bogen kan bestilles her: https://turbine.dk/produkt/eating-them-plants/